Якщо у вас є можливість надати дитині окрему кімнату, то для неї треба виділити найбільш світле, сухе і тепле приміщення в будинку, бажано на сонячній стороні. В ідеалі у кожної дитини повинна бути своя територія, де є простір для ігор і дитячих занять. Дитяча кімната не повинна містити нічого зайвого, а меблі потрібно поставити тільки самі необхідні, щоб було легше підтримувати чистоту і порядок.

Підлогу в дитячій кімнаті краще всього покрити лінолеумом. Для ігор дітей молодшого віку можна постелити на підлозі невеликий килимок або кольорову цінковку. Стіни фарбують клейовою фарбою світлих тонів. Не дуже високо вішається кілька художньо виконаних кольорових репродукцій. Для прикраси можна використовувати також окремі художні вироби: вишивки, статуетки. Все це в невеликій кількості, щоб не було строкатості.

У кімнаті виділяється місце для ігор та занять, тут має бути гардероб для зберігання білизни та одягу. Старші діти самі підтримують в ньому порядок. Дитячі меблі відрізняються від дорослих меблів не лише розмірами, але й мають особливий зовнішній вигляд. Дитяча кімната служить і спальнею. У ній стоять дитячі ліжка. Якщо кімната невелика за площею, то старший з дітей може спати на розкладному ліжку. З 6-7 років діти самостійно стелять постелі.

Матрац для дитячого ліжка потрібен товщиною не менше 6 см, з чохлом з натуральної тканини (бавовни або льону). Наповнення повинне не викликати алергії. Для цього можна використовувати, наприклад, кокосову стружку або морські водорості.

Інтер’єр дитячої кімнати повинен бути в приємній кольоровій гаммі, яка буде допомагати як працювати, так і відпочивати. Краще вибрати пастельні тони: ясно-зелений, блакитний і т.п., – які підвищують звичайну освітленість кімнати і добре поєднуються з теплим кольором натурального дерева. У дитячій чудово виглядають і яскраві кольори, але їх повинно бути в міру. Необхідно забезпечити природному світлу вільний доступ в дитячу.

У кімнаті потрібна як яскрава люстра на стелі, так і каганець на стіні. Крім того, в робочому куточку дитини повинна бути настільна лампа, яка розташовується зліва від нього. Плафони всіх світильників повинні бути небиткими.

Взуття бажано тримати в окремій тумбочці або шухлядці. Вішалку для пальто по можливості поміщають в передній, а для рушників – у ванній кімнаті. Прибивають вішалки на рівні зростання дітей, щоб вони самі могли діставати рушник, пальто ….

Матеріали для дитячих меблів До матеріалів, з яких виготовляються дитячі меблі, пред’являються підвищені вимоги в плані їх екологічної чистоти. Краще, щоб меблі були дерев’яними (наприклад, сосна – дешевий і гарний матеріал). Проте деревина не дуже практична, адже на ній залишаються вм’ятини навіть від невеликих механічних дій.

З різного роду плит краще вибрати високоякісну МДФ або ДСП з низьким виділенням формальдегідів. Як покриття для дитячих меблів використовуються матеріали, які дозволяють робити вологе прибирання. Це можуть бути високоміцні ламінат і ПВХ-кромка, які до того ж роблять меблі більш гігієнічними.

Не вибирайте шафи з скляними або дзеркальними дверцями, віддавайте перевагу відкриті полиці закритим. Крім того, глибина шафи повинна бути не більше 50 см, а висота – також невеликою, щоб дитина могла сама дістати потрібну йому річ. Найважливіше в інтер’єрі дитячої – забезпечення безпеки дитини. Будь-яке високе ліжко повинно бути обладнане обмежувачем, або мати відповідні борти. Металеві деталі (ручки, куточки і т.д.) краще замінити пластмасовими, щоб уникнути травми.

Пам’ятайте, що дитяча кімната – це свого роду адаптована модель величезного дорослого світу. Тут дитина за допомогою ігор, іграшок, книг та меблів осягає життя, формує відношення до сім’ї, навчання та відпочинку.

Залишити відповідь